Baggrund

Ægtepagt

Selvom at ægtefæller som udgangspunkt har formuefællesskab, kan dette ændres med en ægtepagt. Det betyder, at ægtepagten lader jer udvælge bestemte genstande, formuer eller et selskab, som ikke skal deles mellem jer i tilfælde af, at I bliver skilt eller en af jer dør.

Tager 5 minutter
Kan hentes med det samme
Genereres automatisk
Skræddersyet udfra dine svar
Tilkøb ekspertrådgivning
Vi finjusterer dokumentet til dig
649 kr. Opret nu

Selvom at ægtefæller som udgangspunkt har formuefællesskab, kan dette ændres med en ægtepagt. Det betyder, at ægtepagten lader jer udvælge bestemte genstande, formuer eller et selskab, som ikke skal deles mellem jer i tilfælde af, at I bliver skilt eller en af jer dør.

Kunder der bruger LegalHero
Logo Kemp Og Lauritzen Logo Telia Logo Gjensidige Logo Airtame Logo Billetto

Hvad er en ægtepagt?

En ægtepagt er et juridisk dokument, der lader du og din ægtefælle helt eller delvist indgå i en anden formueordning end formuefællesskabet. Formuefællesskabet er den økonomiske ordning, som alle gifte uden ægtepagt hører under – den indebærer, at man deler hinandens formuer lige over, hvis man bliver skilt, eller den ene går bort.

Den kan både omfatte hele jeres formuer, men også enkelte formuer, genstande eller et selskab.

Særejet kan opdeles i flere muligheder:

  • Fuldstændigt særeje indebærer at formuen/ejendelen/selskabet ikke bliver delt mellem jer i tilfælde af skilsmisse eller hvis en af jer går bort.
  • Kombinationssæreje er en kombination af "skilsmissesæreje" og "fuldstændigt særeje". Det betyder kort fortalt, at hvis jeres ægteskab varer ved til døden jer skiller, vil formuen/ejendelen/selskabet indgå i bodelingen og blive delt med længstlevende. Hvis I derimod bliver skilt eller separeret, vil I hver især gå fra hinanden med fuldstændigt særeje over jeres formuer og ejendele, og der vil altså ikke ske bodeling.
  • Skilsmissesæreje er tilfældet, hvor begge ægtefæller hver især beholder sin egen formue ved seperation/skilsmisse. Hvis en ægtefælle går bort, bliver afdødes skilsmissesæreje til delingsformue og vil indgå i fællesboet.
  • Brøkdelssæreje indebærer at en brøkdel af en ægtefælles formue gøres til særeje, hvor resten vil være delingsformue.

Hvad skal jeg være særligt opmærksom på?

For at blive gyldig skal en ægtepagt tinglyses. Det kan du læse mere om på domstol.dk.

Ved at fravælge formuefællesskabet kan du eller din partner ikke sidde i uskiftet bo, når en af jer skulle gå bort.

Sådan laves en ægtepagt sammen med en jurist hos LegalHero

Billede af processen hvor LegalHeros jurister laver en ægtepagt.

Hvordan kommer jeg i gang med min ægtepagt?

Med LegalHeros smarte dokumentgenerator kan I lave den lynhurtigt online. "Klik opret nu" for at komme til vores generator, hvor I bliver stillet en række spørgsmål, som I skal besvare. På baggrund af jeres svar, vil I kunne se den blive genereret og skræddersyet jeres behov.

Er I i tvivl om noget, eller har I spørgsmål, skal I altid være velkomne til at ringe til os. I kan også tilkøbe juridisk rådgivning, hvis det skulle blive nødvendigt at foretage større ændringer i jeres dokument eller hvis I har nogle særligt specifikke behov.

Ægtepagt med kombinationssæreje

Ægtepagt med kombinationssæreje betyder, at ægtefællerne har fælles bolig, fælles økonomi og fælles børn, men at de også har mulighed for at have individuelle boliger, økonomier og børn. I tilfælde af skilsmisse er der fælles interesser og ansvar.

Ægtepagt med pensionsdeling

Ægtepagt med pensionsdeling betyder, at ægtefællerne har fælles bolig, fælles økonomi og fælles børn, men at de også har mulighed for at have individuelle boliger, økonomier og børn. I tilfælde af skilsmisse er der fælles interesser og ansvar for pensionsopsparingerne.

Ægtepagt med fuldstændig særeje

Ægtepagt med fuldstændig særeje betyder, at ægtefællerne ikke er forpligtet til at have fælles bolig, fælles økonomi eller fælles børn. I tilfælde af skilsmisse er der ikke nogen fælles interesser eller ansvar.

Ophævelse af ægtepagt

Ægtepagter kan ophæves ved skriftligt samtykke fra begge parter. Dette kan gøres via ægtepagtens jurist eller notar. Hvis en af ægtefællerne dør, ophæves ægtepagten også.

Særeje

Særeje er en aftale mellem ægtefæller om, at en bestemt formue eller en del af formuen skal holdes adskilt i tilfælde af skilsmisse eller dødsfald. Formålet med særeje er at beskytte formuen og sikre, at den forbliver i familien eller hos den person, der har bidraget med den.

Særeje ved død

Ægtefæller har som udgangspunkt formuefællesskab. Dette kan dog ændres med indgåelsen af en ægtepagt om særeje. Med særeje kan man derfor undgå at midler og formue, der er udtaget som særeje, ikke indgår i formuefællesskabet og derfor ikke skal deles ligeligt mellem jer i tilfælde af skilsmisse eller død.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal der stå i en ægtepagt?

Der vil typisk stå hvad der skal ske med jeres økonomi ved en eventuel skilsmisse. Det kan f.eks. være en ægtepagt om særeje der bestemmer, at der skal gælde særeje for hele formuen eller dele af formuen. Læs mere om de forskellige typer af særeje her.

Hvordan tinglyser man en ægtepagt?

Når du og din partner har udformet en ægtepagt, skal den skal registreres i tinglysningssystemet for at blive gyldig. Hos LegalHero har vi lavet en guide til hvordan du selv kan tinglyse ægtepagten.

Hvornår skal man lave en ægtepagt?

Det en god ide at vende spørgsmålet med sin partner og der kan være mange gode grunde. I kan eksempelvis ved en ægtepagt beholde jeres respektive formuer ved en eventuel skilsmisse og/eller i kan stille jeres ægtefælle bedre hvis en af jer afgør ved døden.

Lav online
649 kr.
Med jurist
1.295 kr.

Pris

649 kr.

Inkl. moms Opret nu
Sådan virker det
Besvar spørgsmålene Underskriv digitalt Download det færdige dokument

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis