Juridisk rådgivning ved køb af bolig
Køb af bolig er en af de største økonomiske beslutninger i ens liv. Derfor anbefales det at få juridisk rådgivning på området for at undgå ubehagelige overraskelser. På den måde sikrer du dig, at du kender dine rettigheder og forpligtelser, og at du ikke kommer til at betale for meget for din bolig. Juridisk rådgivning kan også hjælpe dig med at forstå kontrakter og andet boligjura, så du er bedre rustet til at forhandle med sælger.
Køberrådgivning
Du kan få rådgivning om alle aspekter af boligkøb, herunder kontrakter, priser, forsikringer og meget mere. Når du søger rådgivning minimerer du chancen markant for fejl og mangler og er sikker på at du har alle de rigtige dokumenter på plads. Man skal være bevidst om de forskellige aktørers roller, herunder ejendomsmægleren, da de ofte varetager firmaets interesser. I modsætning til ejendomsmægleren og banken varetager vi udelukkende dine interesser og udnytter dine rettigheder til fulde.
Købsaftale
Inden du underskriver købsaftalen, er det en god idé at få den tjekket af en jurist eller et andet juridisk rådgivningsfirma. På den måde sikrer du dig, at du ikke kommer til at betale for meget for boligen, og at du er bekendt med dine rettigheder og forpligtelser.
Købstilbud
Når du har fundet den bolig, du ønsker at købe, skal du sende et købstilbud til sælger. Sælger er ikke forpligtet til at acceptere et købstilbud. Købstilbuddet skal indeholde en række oplysninger, herunder en beskrivelse af boligen, købesummen, betalingsvilkårene og eventuelle forbehold. Du bør ikke afgive et købstilbud før du har fået de obligatoriske dokumenter herunder tilstandsrapport, elsynsrapport og forhold om ejerskifteforsikring.
Køb af andelsbolig
Hvis du køber en andelsbolig, har du brug for juridisk rådgivning, så du får et overblik over hvilke rettigheder og forpligtelser du har. Du bør også være opmærksom på, at der er særlige regler for andelsboliger, så det er en god idé at få juridisk rådgivning, før du køber en andelsbolig.
Køb af sommerhus
Der er også regler for sommerhuse, så det er en god idé at få juridisk rådgivning, før du køber et sommerhus. På den måde sikrer du dig, at du kender dine rettigheder og forpligtelser, og at du ikke kommer til at betale for meget for dit sommerhus.
Køb af landejendom
Hvis du køber en landejendom, er det en god idé at få juridisk rådgivning, så du får et overblik over hvilke rettigheder og forpligtelser du har. Du bør også være opmærksom på, at der er særlige regler for landejendomme, så det er en god idé at få juridisk rådgivning, før du køber en landejendom.
Forældrekøb
Hvis du overvejer at købe bolig til dine børn, er det en god idé at få juridisk rådgivning da der er mange ting at være opmærksom på. Ved forældrekøb køber du selv boligen og udlejer den til dine børn. Få specifik juridisk rådgivning om forældrekøb her.
Samejeoverenskomst
Hvis du køber bolig sammen med andre, er det en god idé at lave en samejeoverenskomst. I tilfælde af sameje kan man både eje 50/50 eller eksempelvis 30/70 % og derfor vil konstellationer muligvis skabe uforudsete problemer. Ved en samejeoverenskomst sikrer du dig, at I er enige om, hvordan I vil fordele udgifterne, og hvordan I vil håndtere boligen, hvis I en dag skal skilles.
Godkendelsesskrivelse
Når alle relevante dokumenter vedrørende ejendommens stand er i orden. fremsender din rådgiver en godkendelsesskrivelse til ejendomsmægleren. Hvis du skal have en godkendelsesskrivelse til din bolig, er det en god idé at få juridisk rådgivning. På den måde sikrer du dig, at skrivelsen er i orden, og at du ikke kommer til at betale for meget for boligen.
Auktionsskøde
Hvis du køber bolig på auktion, skal du have et auktionsskøde. Auktionsskødet er en kontrakt mellem dig og sælger, hvor der står, hvilken bolig du har købt, hvad den koster, og hvornår du skal betale. Auktionsskødet er også din garanti for, at boligen er fri for hæftelser. Auktionsskødet skal tinglyses på den rigtige tinglysning. I modsætning til almindeligt skøde, udstedes auktionsskødet af fogedretten.
Tinglysning af skøde
Når du køber bolig, skal skødet tinglyses. Tinglysningen sikrer, at du ejer boligen, og at der ikke er andre, der har rettigheder til boligen. Tinglysningen sker hos Tinglysningsretten, og det koster et gebyr at få skødet tinglyst.
Refusionsopgørelse
Refusionsopgørelsen er en opgørelse over det økonomiske mellemværende mellem køber og sælger. En refusionsopgørelse viser f.eks. hvor meget du har betalt i skat for boligen og alle udgiftsposter gøres op. Hermed skabes overblik over hvad sælger har betalt forud og som køber skal betale tilbage. Bliv klogere på refusionsopgørelse her.
Berigtigelse af ejendomshandel
Når du køber bolig, skal din ejendomsmægler sende berigtigelsen af ejendomshandel til Tingbogen. Det er Tingbogen, der registrerer, hvem der ejer de forskellige ejendomme i Danmark. Når du har fået berigtigelsen af ejendomshandel, er du den lovlige ejer af boligen, og du kan sætte din egen boligforsikring i gang. Typisk vil refusionsopgørelsen også være omfattet af berigtigelsen
Ofte stillede spørgsmål
Et boligkøb vil ofte være en af de største økonomiske investeringer i dit liv. Typisk er man på dybt vand, da man ikke har kendskab til markedet eller lovene på boligmarkedet. Uvildig boligrådgivning sikrer dig mod ubehagelige overraskelser og sørger for du får de bedst mulige betingelser i forbindelse med dit køb.
Ved boligkøb er der mange nye begreber og beslutninger du skal tage stilling til, herunder tilstandsrapport, ejerskifteforsikring, refusionsopgørelse osv. Hvis du vælger at alliere dig med en uvildig rådgiver er du sikker på at kun dine interesser bliver varetaget og der ikke foreligger skjult dagsorden.
Vores juridiske rådgivere hjælpere dig med køb af alle slags boliger. I den forbindelse gennemgås alle relevante dokumenter og eventuelle mangler påpeges. Alle regler og love overholdes i forbindelse med tinglysning af skøde, refusionsopgørelse osv. Rådgiverne kan hjælpe til netop dine specifikke behov, så aftalen bliver så gunstig som mulig.