Baggrund

Forældrekøb af andelsbolig

Hvis du står som forældre og overvejer at lave et forældrekøb på en andelsbolig, er der flere ting du skal være opmærksom på. Der gælder nemlig nogle andre regler på blandt andet skatteområdet, som de færreste kender til.

Indhent uforpligtende tilbud
Vi sørger for at du har overblikket
Følg din sag online
Alle informationer er samlet ét sted
Alt er forsikret
Du kan trygt handle her

Priser fra

2.245 kr.

Inkl. moms

Hjælp til forældrekøb
Sådan fungerer det
  • Få et uforpligtende tilbud.
  • Vi afklarer hvilken hjælp
    du behøver.
  • Du vælger selv hvornår
    du vil gå videre.
Vi har bl.a. været omtalt i
Logo Børsen Logo Berlingske Business Logo DR Logo Frederiksborgamtsavis Logo Djøfbladet

Hvad kendetegner en andelsbolig?

En andelsboligforening er et fællesskab, der ejer og driver en bestemt ejendom, hvor andelshavere af andelsforeningen bor. Hver person, der ejer en andel, har ret til at bo i en bestemt del af ejendommen. Som andelshaver ejer du ikke din bolig på samme måde, som eksempelvis ved en ejerbolig. I nogle tilfælde vælge forældre at foretage et forældrekøb af en andelsbolig. Det kan du blive klogere på her.

En andelsforening kan f.eks. være et lejlighedskompleks eller et rækkehus eller en del af et gårdmiljø. Nogle af de elementer der er kendetegnende for andelsboliger er bl.a.: 

  • Ejerforhold: Ved køb af andelsbolig, bliver du medlem af en andelsforening, hvor du får adgang til den købte andel.
  • Økonomi: Andelsboliger er ofte billigere sammenlignet med almindelige ejerboliger. Dog skal man være opmærksom på, at man bliver en del af foreningens lån og økonomiske beslutninger.
  • Boliglån: Et andelsboliglån er typisk dyrere end et almindeligt realkreditlån. Da man ikke kan finansiere købet af en andelsbolig med et realkreditlån, er man ofte henvist til at optage et almindeligt banklån. Et banklån har normalt en højere forrentning, hvilket man må tage med i sine økonomiske overvejelser.
  • Fællesskab: Fællesskabet i andelsforeninger spiller en stor rolle. Ofte vil der være dage, hvor der skal foretages flere praktiske ting såsom vedligeholdelse af ejendommens arealer osv.

Regler for andelsboliger og forældrekøb

Der kan være store forskelle mellem at foretage et forældrekøb af en ejerbolig og en andelsbolig. En af disse forskelle er, at der typisk er bopælspligt for andelsboliger. Bopælspligten betyder, at det er et krav, at vedkommende, som ejer boligen, også bor på bopælen. Hvis dette er tilfældet, vil det fremgå af andelsforeningens vedtægter. Såfremt andelsforeningens vedtægter oplyser om bopælspligt, vil det samtidig fremgå, at det ikke er tilladt for ejeren af udleje sin bolig. Derfor vil det ikke være muligt at foretage et forældrekøb af en bolig med bopælspligt.

Dog er det blevet mere almindeligt, at der er mulighed for at ophæve denne bopælspligt. Derfor bør man altid tjekke med den pågældende andelsforening, før man køber noget som forældrekøb.

Skat og udlejning ved andelsbolig

Når du udlejer en andelsbolig, vil det ikke anses som, at du driver udlejningsvirksomhed, ligesom det er tilfældet med et forældrekøb af en ejerbolig. Det betyder også at du heller ikke bliver beskattet af dine lejeindtægter. Ejeren er derfor i virkeligheden fremlejegiver og ikke udlejer. Derfor kan de specielle skatteordninger, der gælder for egentlig udleje (kapitalafkastordningen og virksomhedsskatteordningen), ikke anvendes på forholdet.

Boligsikring - er det en mulighed?

Når man lejer en lejlighed, f.eks. en andelsbolig, kan man søge om boligstøtte. Dette gøres på Borger.dk. For at kunne søge om boligstøtte, skal der udarbejdes en lejekontrakt mellem forældrene og barnet. Selvom det kan virke unødvendigt at udarbejde en lejekontrakt mellem dig og dit barn, såfremt dit barn ikke skal søge om boligstøtte, er det alligevel en god idé at få det gjort.

Omvendt forældrekøb

Et omvendt forældrekøb kan beskrives som et forældrekøb, dog med omvendte roller. Det betyder at det i stedet er barnet der køber en bolig med henblik på at udleje den til dine forældre. Det kan f.eks. være at du køber din forældres nuværende bolig, hvorefter du lejer den ud til dem. 

Fordelen ved denne type køb er, at det kan være med til at sikre ens forældre et godt sted at bo og hjælpe med økonomisk.Når forældrene bliver lejere af en bolig, har de nemlig mulighed for at søge om boligstøtte. Nogle typiske eksempler på omvendt forældrekøb vil typisk være: 

  • Barnet har mulighed for at købe forældrenes nuværende hus, hvorefter dette kan lejes til forældrene.
  • Barnet har mulighed for at købe en ny ejendom, så forældrene kan sælge deres nuværende.
  • Barnet fraflytter egen bolig, som forældrene lejer sig ind i. Barnet finder efterfølgende en ny bolig.

Ikke alle andelsforeninger tillader omvendt forældrekøb

Det er ikke alle andelsboligforeninger i Danmark, som tillader omvendt forældrekøb. Det skyldes, at der i vedtægterne står, at andelshavere i foreningen har bopælspligt. Bopælspligten betyder, at den som står på andelsbeviset også skal bo i lejligheden. Mange andelsboligforeninger har den holdning, at hvis andelshaveren ikke er bosat i foreningen, vil en del af det fællesskab, som er grundlæggende i andelstanken, gå tabt. Den samme holdning gælder, hvis der er lejere i ejendommen.

Hvad kan Lexly hjælpe med?

Har du planer om at foretage et forældrekøb, men er i tvivl om hvor I skal starte? Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i alle de regler, der gør sig gældende. Det kan være vanskeligt på egen hånd, hvorfor de fleste vælger at alliere sig med en rådgiver, der kender området. Hos Lexly har vi mange års erfaring med forældrekøb, og vi ved, hvilke faldgruber du skal navigere udenom. Vi står klar til at hjælpe med alt det juridiske, herunder lejekontrakten og skattemæssige forhold samt står klar til at svare på dine spørgsmål.

Hvordan foregår det?

Hos Lexly foregår det sådan, at du først opretter en sag, hvor du beskriver, hvad du ønsker hjælp til. Hvis du har relevante papirer som skal vedhæftes, kan du også vedhæfte dem. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os. 

Sagen vil blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i boliglovgivning, så du er sikker på at få kompetente fagfolk på opgaven. Sagen og eventuelt tilhørende materiale bliver kigget igennem og vores jurister vil stille yderligere spørgsmål, hvis det er nødvendigt. Du vil herefter modtage et eller flere tilbud på, hvordan opgaven vil blive løst for dig.

Ønsker du at acceptere en af løsningerne, accepterer du blot tilbuddet, hvorefter sagsbehandlingen vil påbegynde. Du vil altid have det fulde overblik over hvilke omkostninger der er forbundet med sagen og du betaler først når behandlingen er afsluttet. 

Al sagsbehandling foregår online. På den måde har du altid overblik over, hvad der sker i din sag. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal man være opmærksom på ved forældrekøb af andelsbolig?

Beslutter du dig for at købe en andelsbolig som forældrekøb, skal du være opmærksom på, at det ikke er alle andelsboligforeninger, som tillader forældrekøb. Herudover skal man være opmærksom på, at udlejning af andelsbolig ikke kan blive beskattet efter virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen.

Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb er en type boligkøb, hvor forældrene køber en bolig eller en lejlighed til deres børn, som herefter bor i ejendommen. Forældrekøb kan være en måde for unge mennesker at komme ind på boligmarkedet eller for forældre at hjælpe deres børn med at etablere sig. I et forældrekøb kan forældrene finansiere købet via deres egen formue eller tage et realkreditlån. De kan vælge at købe ejendommen i deres eget navn eller i børnenes navn, afhængigt af deres økonomiske situation og skattemæssige hensyn.

Hvad er et omvendt forældrekøb?

Et omvendt forældrekøb kan beskrives som et klassisk forældrekøb, hvor rollerne er byttet om. I stedet for at det er forældrene, der køber en bolig til sit barn, er det barnet, der køber en bolig med henblik på at udleje den til ens forældre.

Priser fra

2.245 kr.

Inkl. moms

Hjælp til forældrekøb
Sådan fungerer det
  • Få et uforpligtende tilbud.
  • Vi afklarer hvilken hjælp
    du behøver.
  • Du vælger selv hvornår
    du vil gå videre.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis