Ophævelse af særeje

Særeje etableres enten ved oprettelse af en ægtepagt mellem ægtefæller eller ved at arvelader eller gavegiver, beslutter i et testamente/gavebrev, at arven/gaven er modtagerens særeje.

I førstnævnte tilfælde kan særeje ophæves igen. Hvis du og din ægtefælle har oprettet en ægtepagt, hvorefter jeres aktiver er gjort til særeje, kan ægtepagten ophæves ved oprettelse af en ny ægtepagt. Læs mere om ægtepagter og særejeformer her.

I sidstnævnte tilfælde kan bestemmelsen om særeje udelukkende ophæves, hvis arvelader/gavegiver har anført i testamentet/gavebrevet, at bestemmelsen om særeje kan ophæves. Der er ofte indskrevet en bestemmelse om mulighed for ophævelse af særejet i testamenter/gavebrev, men ikke i alle tilfælde.

Ophævelse af særeje ved ægtepagt

Hvis du og din ægtefælle ønsker at ophæve jeres særeje, kan ophævelsen ved ægtepagt ske på mange måder.

Ophævelsen kan fx omfatte:

  • Ophævelse af al særeje, der er anført i ægtepagten
  • Delvis ophævelse af særeje
  • Ophævelse over en periode, fx procentvis ophævelse pr. år
  • Ophævelsen kan være gældende fra den dato, der sker tinglysning

Der skal derfor oprettes en ægtepagt, der beskriver jeres ønsker for ophævelsen af særejet. Ægtepagten skal derefter tinglyses i personbogen.

Når særejet er ophævet, bliver det der før var særeje til fælleseje og indgår i formuefællesskabet. Læs mere om formuefællesskab her.

Der kan være mange årsager til, at et ægtepar ønsker at ophæve deres særeje og da ophævelsen ved ægtepagt kan ske på flere forskellige måder, anbefaler vi, at I gennemgår jeres situation og ønsker med en specialist indenfor området.

Lad LegalHero hjælpe dig med vejledning om ophævelse af særeje

Ønsker du hjælp til vejledning til ophævelse af særeje, så har det heldigvis aldrig været nemmere at få det gjort professionelt. Ved at lade LegalHero vejlede dig, sikrer du dig samtidig, at alt bliver gjort hensigtsmæssigt. Hos LegalHero foregår det sådan, at du først opretter din sag hos os, hvor du beskriver, hvad du ønsker hjælp til. Har du relevante papirer til din sag, skal disse vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.

Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i familie- og arveret. LegalHeros jurister er nøje udvalgte eksperter indenfor deres fagområder og de har alle mange års erfaring indenfor deres felt. Derfor kan du være sikker på at din opgave bliver løst på den bedst mulige måde. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.

Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Du betaler først, når sagsbehandlingen er afsluttet.

Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.