Baggrund

Uskiftet bo

Uskiftet bo har historisk set været anvendt meget længe. Uskiftet bo er et udtryk for muligheden for at udskyde eventuel arv fra førstafdøde. Det betyder grundlæggende for eksempelvis gifte samlevende, at den førstafdøde kan lade den længstlevende lade træde i sit sted. Uskiftet bo er et meget populært valg blandt samlevende. Lad Lexly hjælpe dig med udarbejdelsen af al nødvendig dokumentation og vær sikret på en tryg og nem måde.

Indhent uforpligtende tilbud
Vi sørger for at du har overblikket
Følg din sag online
Alle informationer er samlet ét sted
Alt er forsikret
Du kan trygt handle her

Priser fra

2.245 kr.

Inkl. moms

Hjælp til uskiftet bo
Sådan fungerer det
  • Få et uforpligtende tilbud.
  • Vi afklarer hvilken hjælp
    du behøver.
  • Du vælger selv hvornår
    du vil gå videre.
Vi har bl.a. været omtalt i
Logo Børsen Logo Berlingske Business Logo DR Logo Frederiksborgamtsavis Logo Djøfbladet

Hvad er uskiftet bo?

En uskiftet bo er et bo, hvor arven ikke er blevet fordelt mellem arvingerne, og hvor der derfor ikke er nogen arveforslag. I et uskiftet bo er det kun den ene arving, der har ret til at bo i boligen, og arvingerne har ikke adgang til at kræve, at boligen skal sælges.

Det er almindeligt, at der i et uskiftet bo kun er én arving, der bor i boligen. I så fald skal arvingen give samtykke til, at der kan ske en fordeling af boligen. Dette gøres ved at indgive et skifteretsattestkrav til skifteretten. Hvis arvingen ikke giver samtykke, kan de andre arvinger kun kræve, at boligen bliver solgt.

Hvorfor vælge uskiftet bo?

Når man står og skal vælge, hvordan ens efterladte skal dele arven efter sig, så vælger rigtig mange at lave en erklæring om uskiftet bo. Begrebet er egentlig meget dækkende for situationen, for i praksis betyder det, at boet ikke skifter, som det normalt ellers gør, når nogen dør. Den længstlevende træder på denne måde i stedet for den førstafdøde. Det betyder, at den længslevende har ret til at råde over alle midlerne i det uskiftede bo. Den længstlevende kan på denne måde overtage hus, formue, bil, forpligtelser mv.

Når den længstlevende afgår ved døden vil arven herefter blive delt mellem både den førstafdøde og længstlevendes arvinger. Man skal være opmærksom på, at man ved denne type bo, som længstlevende, udover de likvide aktiver også overtager eventuel gældsansvar for den førstafdøde. Som før nævnt har den længslevende i et uskiftet bo ret til at forbruge midlerne efter den længstlevende, men den længstlevende må ikke dog ikke misbruge rådigheden over boet.

Der kan være en masse spørgsmål, der melder sig i forbindelse med at vælge, om uskiftet bo skal være en mulighed for en familie. Der kan også opstå udfordringer, hvis der allerede indgået aftale om boet. Hos Lexly hjælper vi med alle problematikker i relation til boformer, således at trygt og nemt kan sikre dine nærmeste i fremtiden.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved uskiftet på?

Der er flere ting du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at sidde i uskiftet bo. Først og fremmest kan du ikke indgå nyt ægteskab. Hvis du ønsker at indgå i et nyt ægteskab, skal du skifte boet. Derudover vil alle dine indtjeninger indgå i det udskiftede bo, og vil ved et efterfølgende skifte indgå i boet og dermed også i arven til eventuelle børn. Afslutningsvis kan du også blive ansvarlig for afdødes gæld. Hvis du forbliver i boet, kan kreditorer og andre med pengekrav henvende sig til dig for at få pengene.

Hvis du vælger at sidde i uskiftet bo, har du også en forpligtiget til ikke at misbruge din råden over boet. Det er altså ikke lovligt at give store pengegaver væk eller arveforskud - hvor almindelige gaver er tilladt.

Hvis afdøde har særbørn, kræver det skriftlig samtykke hvis efterladte ægtefælle skal sidde i uskiftet bo. Hvis dette samtykke ikke er muligt, skal boet skiftet.

Hvordan foregår sagsbehandlingen?

Ønsker du rådgivning om boformer? Hos Lexly har det aldrig været nemmere!

Det foregår hos os praktisk det sådan, at du først opretter din sag hos os, hvor du beskriver, hvad du konkret ønsker hjælp til. Har du relevante papirer til din sag, skal disse vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.

Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale i familie- og arveret. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.

Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet, vil der ske betaling.

Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er uskiftet bo?

Hvis du vælger at sidde i uskiftet bo, får du råderet over din afdødes ægtefælles formue. Arven efter den afdøde skal ikke fordeles mellem eventuelle arvinger, før den længstlevende ægtefælle går bort.

Hvorfor få uskiftet bo?

Fordelen ved at sidde i uskiftet bo er at længstlevende ægtefælle kan overtage afdødes formue og ikke behøver at udbetale arv til eventuelle arvinger med det samme. Derudover kan det også være fordelagtigt i forhold til omkostningerne bobehandling mm.

Hvornår har man krav på at sidde i uskiftet bo?

Hvis i har delingsformue i jeres ægteskab (eller skilsmissesæreje) og har fællesbørn har længstlevende ægtefælle krav på at sidde i uskiftet bo. Hvis du har særbørn, kan den længstlevende ægtefælle også sidde i uskiftet bo, hvis særbarnet giver tilladelse.

Priser fra

2.245 kr.

Inkl. moms

Hjælp til uskiftet bo
Sådan fungerer det
  • Få et uforpligtende tilbud.
  • Vi afklarer hvilken hjælp
    du behøver.
  • Du vælger selv hvornår
    du vil gå videre.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis