Genhusning

Genhusning beskriver, at husstande og boliger, der undergår gennemgribende renovering, sanering, byfornyelse m.fl, skal stilles en erstatningsbolig til rådighed. Ved store renovationsprojekter er genhusning således påkrævet.

Hvordan foregår genhusning?

Ofte vil det være bygherren, der står for genhusningen, og man kan således forvente, at der er en kontrakt mellem bygherren og den lejer, der ønsker at blive genhuset. Husstanden bliver genhuset til en anden bolig, der er egnet til genhusning - dette kaldes også for en erstatningsbolig. Oftest vil denne være i samme område som den oprindelige bolig, så man ikke skal flytte til et andet kvarter.

I nogle tilfælde kan det være en fordel at blive genhuset, fordi man får en ny og forbedret bolig. Men det er også vigtigt at være opmærksom på, at man ofte er afhængig af bygherrens tilbud, og at man ikke altid kan vælge selv. Derfor er det en god idé at sætte sig godt ind i de forskellige muligheder, inden man underskriver noget.

Hvilke konsekvenser har genhusning for beboerne?

For nogle beboere kan det være en fordel at blive genhuset, fordi de får en ny og forbedret bolig. Men for andre beboere kan det være en ulempe, fordi de må flytte fra deres nuværende bolig og måske flytte til et nyt område. Derudover kan det også være en ulempe, hvis man ikke har mulighed for at vælge selv, hvilket hus man vil flytte til.

Hvornår er genhusning påkrævet?

Ifølge Bygningsreglementet skal kommunen sikre erstatningsboliger, når der er tale om større renoveringsprojekter, der varer i mere end 3 måneder. Kommunen kan dog søge dispensation fra at skulle sikre erstatningsboliger, hvis det vurderes, at det er unødvendigt.

I mange tilfælde vil kommunen være forpligtet til at sikre erstatningsboliger, hvis der er tale om beboere, der er særligt udsatte. Dette gælder f.eks. beboere med særlige behov eller beboere, der bor i boliger, der er i så dårlig stand, at de ikke kan blive boende i dem under renoveringen.

Hvordan sikrer kommunen erstatningsboliger?

Kommunen sikrer erstatningsboliger ved at leje boliger fra private udlejere eller ved at anvende egne kommunale boliger. Kommunen kan også vælge at sikre erstatningsboliger ved at indgå lejekontrakter med andre kommuner eller ved at indgå lejekontrakter med boligforeninger.

Spørgsmål og svar

Hvordan finder jeg ud af, om jeg har ret til en erstatningsbolig?

Hvis du bor i en bolig, der skal renoveres, kan du kontakte kommunen for at høre, om du har ret til en erstatningsbolig. Kommunen vil vurdere, om du har ret til en er

Hvad koster det at leje en erstatningsbolig?

Lejen for en erstatningsbolig afhænger af boligens størrelse, beliggenhed og standard. Kommunen vil dog altid sørge for, at lejen for en erstatningsbolig er rimelig.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis