Edinburgh-aftalen

En aftale indgået af EUs medlemsstater om Danmarks placering i relation til Maastricht-traktaten. Som resultat af det danske nej ved folkeafstemningen om Maastricht-traktaten i 1992, skulle borgerne igen stemme om traktaten, men nu med fire forbehold, som var fastlagt i Edinburgh-aftalen. Maastrichttraktaten blev ved en folkeafstemning i Danmark afvist, hvorefter Edinburgh-aftalen skulle sikre nationale kompromisser, således at aftalen d. 18 maj 1993 blev indgået med visse forbehold.

De fire danske forbehold i Edinburgh-aftalen

I 1992 stemte danskerne nej til Maatricht-traktaten. De politiske partier i Folketinget (minus Fremskridtspartiet) indgik derfor et nationalt kompromis om en ny folkeafstemning med fire danske forbehold:

  1. Den økonomiske-monetære Union (ØMU'en) og den fælles valuta: Danmark skal ikke deltage fuld ud i den økonomiske og monetære union - og ikke indføre fælles valuta.
  2. Forsvarssamarbejdet i EU: Danmark øsnker fortsat samarbejde om forsvars- og sikkerhedspolitik, men ikke i beslutninger om f.eks. fredsbevarende operationer.
  3. Asyl- og indvandringspolitikken
  4. Unionsborgerskabet: Danmark vil ikke indføre unionsborgersket. Dette forbehold faldt dog part, da man i EU bevarer deres nationale statsborgerskab.

Forsvarsforbeholdet blev afskaffet ved en folkeafstemning i 2022. Det resterende forbehold betyder, at Danmark står uden for det europæiske samarbejde om euroen og dele af EU's retspolitik.

Afskaffelse af forbehold

Det følger af grundlovens §20 skal der afholdes en folkeafstemning for at give suverænitet fra Danmark til EU. Dog er der en undtagelse, hvis 5/6 af folketingsmedlemmerne stemmer for at overdrage suverænitet. Det betyder, at Danmark strengt taget ikke behøver at blive afholdt en folkeafstemning om at afskaffe Danmarks forbehold, hvis der er stor nok opbakning til det i Folketinget. Men da Danmark fik forbeholdene tilbage i 1993 besluttede alle de politiske partier bag aftalen (undtagen Fremskridtspartiet), at man ikke ville afskaffe forbeholdene uden en folkeafstemning.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis