Hvidvaskning

Hvidvaskning betegner de pligter, der i forbindelse med lov om forebyggende foranstaltninger med udbytte og finansiering af terrorisme, er pålagt en række virksomheder og personer, eksempelvis at skulle være ekstra opmærksom på aktiviteter hos deres kunder, der kan være knyttet til eller finansiering af terrorisme.

Hvad er hvidvaskning?

Lovgivningen definerer hvidvaskning som: "at skjule oprindelsen af penge eller andre aktiver, der stammer fra strafbare forhold, ved at indsætte dem i det økonomiske liv eller ved at bruge dem til at købe aktiver, således at deres oprindelse ikke kan spores."

Formålet med hvidvaskningsreglerne er at forhindre, at penge fra strafbare forhold, herunder penge fra narkotikahandel, våbenhandel, menneskehandel, korruption, svindel m.m.

Hvordan foregår hvidvaskning?

Hvidvaskning kan foregå på mange forskellige måder, men dette er de mest almindelige:

  • At indsætte penge i et bankkonti i udlandet
  • At investere i ejendomme i udlandet
  • At købe dyre aktiver, såsom biler, smykker eller kunst
  • At låne penge til andre personer eller virksomheder
  • At stifte virksomheder i udlandet

Det er et problem for samfundet, da det medfører en øget risiko for kriminalitet. Det er derfor vigtigt, at alle bevidste om, hvordan hvidvaskning foregår, og hvordan man kan forhindre det.

Hvordan kan det forebygges?

Der er flere ting, man som privatperson kan gøre for at forebygge hvidvaskning:

  • Sørg for at have styr på hvor pengene kommer fra og hvordan de bliver brugt.
  • Tjek dine medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere grundigt, før du indgår i et forretningsforhold med dem.
  • Vær opmærksom på, hvis nogen forsøger at undgå at give oplysninger om sig selv eller deres virksomhed.
  • Vær opmærksom på, hvis nogen forsøger at indgå i et forretningsforhold med dig på en måde, der virker mistænkelig.
  • Undersøg enhver virksomhed, før du investerer i den.
  • Sørg for at have styr på dine egne økonomiske transaktioner, og hold godt øje med dem.
  • Hold øje med store pengeoverførsler, især hvis de sker til udlandet.

Hvis du er i tvivl, så spørg efter råd hos en ekspert.

Hvad gør politiet for at bekæmpe hvidvaskning?

Politiet arbejder på flere fronter for bekæmpelse. For det første arbejder de på at forbedre deres egen efterforskning og dataindsamling. For det andet arbejder politiet sammen med andre myndigheder, såsom skattemyndighederne, for at bedre kunne spore og bekæmpe hvidvaskning. Endelig arbejder politiet også tæt sammen med banker og andre finansielle institutioner for at sikre, at deres systemer og procedurer er effektive til at bekæmpen.

Hvem kan hjælpe, hvis man er udsat for hvidvaskning?

Der er flere muligheder for at få hjælp, hvis man er udsat for hvidvaskning. Man kan kontakte politiet, hvis man har mistanke om, at man er blevet udsat for det. Politiet kan hjælpe med at undersøge sagen nærmere og eventuelt rejse en straffesag.

Man kan også kontakte Finanstilsynet, hvis man har mistanke om, at man er blevet udsat for hvidvaskning. Finanstilsynet er den danske myndighed, der varetager tilsyn med finansielle virksomheder, og de kan hjælpe med at undersøge sagen nærmere.

Derudover kan man kontakte Forbrugerombudsmanden, hvis man er blevet udsat for hvidvaskning. Forbrugerombudsmanden er en uafhængig myndighed, der varetager forbrugerinteresserne, og de kan hjælpe med at undersøge sagen nærmere.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan ved man, om man er udsat for hvidvaskning?

Man kan være udsat for hvidvaskning, hvis man udfører transaktioner, der kan virke mistænkelige, og hvis man ikke kan forklare formålet med disse transaktioner. Det er ulovligt, og man kan blive straffet hårdt, hvis man bliver dømt for dette.

Hvem er mest udsat for hvidvaskning?

Ifølge Danmarks statistik er det personer med et højt indkomstniveau, der er mest udsat for hvidvaskning. Dette skyldes, at de ofte har adgang til store summer af penge, som kan bruges til at skjule ulovlige aktiviteter.

Hvad kan man bruge hvidvaskloven til?

Den giver dig mulighed for at reklamere, hvis du mener, at du er blevet udsat for hvidvaskning.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis