Kvittering

En kvittering defineres som en skriftlig bevidnelse af at have modtaget en ydelse eller varer. Kvitteringen er en skriftlig erklæring om modtagelse af en ydelse, f.eks et pengebeløb eller en bestemt vare. Formålet med at kræve kvittering er at sikre bevis for, at betaling eller levering er sket.

Skal du returnere en vare, vil du blive bedt om at vise din kvittering/bon for købet. Det er ikke alle kvitteringer, der bør gemmes. Dog bør du gemme den, hvis du har købt større og dyre ting, hvor der er risiko for genstanden går itu.

Hvad indeholder en kvittering?

Kvitteringen skal gerne indeholde følgende former for information:

  • Navnet på varen
  • Varens pris
  • Dato for købet
  • Butikkens navn (samt CVR-nummer eller SE-nummer)
  • Returret

En kvittering bør indeholde alle ovenstående punkter, så sælger og køber ikke er i tvivl om, hvad der er købt, hvem produktet er købt af, og hvor meget der er købt for. Udover disse informationer - står der på de fleste kvitteringer også informationer om reklamation og fortrydelsesret.

Hvad er forskellen på en kvittering og en faktura?

En faktura er i bund og grund det samme som en regning. Dog benyttes fakturaer oftest kun af virksomheder, der opkræver penge fra en kunde. Det betyder, at når du får skiftet dine vinduer i huset eller får lagt nyt gulv, vil du oftest få tilsendt en faktura for det udførte arbejde.

Der er ikke krav til, hvordan en kvittering skal opbevares. Hvis du ejer en virksomhed, er det en god ide at opbevare kvitteringen et sted, hvor kvitteringerne ikke bliver væk. Derudover er der ifølge bogføringsloven krav om alle bilag, herunder kvitteringer, gemmes i minimum 5 år.

Hvad er en dags dato kvittering?

Dags dato kvittering (eller en dags dato blokke) bruges sjældnere og sjældnere. Det er et levn fra dengang, hvor butikker ikke havde kasseapparater eller hvis kasselinjen er gået ned og man må ty til blok og pen. Hvis man benytter dags dato kvittering står man til sidst med en original og en kopi. Kopien giver du så videre til kunden og originalen beholder du til dit eget bogholderi.

Dengang brugte man denne type, som den du i dag, blot får printet ud af kasseapparatet.

Hvad er reklamationsret?

Reklamationsret er en vigtig del af forbrugerbeskyttelsen i Danmark. Det er en lovbestemt ret, som beskytter forbrugeren i tilfælde af fejl eller mangler ved et produkt, som de har købt.

Reklamationsretten giver forbrugeren mulighed for at kræve reparation, ombytning eller refusion af købsprisen, hvis der er en fejl eller mangel ved produktet. Det er vigtigt at bemærke, at fejlen eller manglen skal have været til stede ved købet, og at det er forbrugerens ansvar at påvise dette.

Reklamationsretten gælder i to år i Danmark, men dette kan variere afhængigt af produktet og dets levetid. F.eks. kan levetiden for en vaskemaskine være længere end to år, og derfor kan reklamationsretten også gælde i længere tid.

Kvittering ved medarbejderudlæg

Når medarbejdere køber varer eller tjenester på vegne af virksomheden - også kendt som medarbejderudlæg - er det vigtigt at bevare kvitteringerne for disse udgifter. Kvitteringerne fungerer som dokumentation for udgifterne og er afgørende for regnskabsføring og refusion.

Kvitteringerne skal indeholde detaljerede oplysninger, herunder dato, beløb, udbyder af varen eller tjenesten, og en beskrivelse af købet. Det er også vigtigt, at kvitteringen tydeligt viser, at beløbet er betalt. Disse oplysninger er nødvendige for at sikre korrekt og rettidig refusion samt for at sikre overholdelse af regnskabsregler og skattelove.

I nogle virksomheder kan det være nødvendigt for medarbejderen at indsende en expense-rapport sammen med kvitteringerne, hvor de beskriver formålet med købet eller udgiften. Det er også vigtigt at bemærke, at nogle virksomheder har specifikke politikker om, hvilke typer udgifter der er berettiget til refusion. Medarbejderne bør derfor altid sørge for at kende og forstå virksomhedens politikker for medarbejderudlæg.

Relaterede ord

Claims made-princip

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en kvittering?

En kvittering er et stykke papir eller en skriftlig bevidnelse af at have modtaget en ydelse/varer, som du får, når du køber noget. Du skal bruge din kvittering, hvis du skal have ombyttet eller returneret en vare eller en ydelse, som du har betalt for.

Er kvitteringen en faktura?

Kvitteringen kan fungere som en faktura. Det er i virkeligheden en forsimplet version af en faktura. Der er dog langt flere krav til, hvad en faktura skal indeholde, end det er tilfældet med en kvittering.

Hvor længe skal du gemme dine kvitteringer?

Som forbruger har du ifølge reklamationsretten ret til at bytte en vare, som har fejl eller mangler inden for to år. Derfor er det en god ide at gemme bønnen i op til to år, hvis varen går i stykker.

icon-privat

Ønsker du rådgivning?

Hos Lexly kan du nemt oprette en sag og modtage gratis og uforpligtende tilbud på din juridiske udfordring.

Start her
Lexly platform

Én samlet platform

Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.

Prisen er gennemskuelig

Faste og transparente priser

Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.

Fuldt forsikret

Sikker sagsbehandling

Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.

Lad os hjælpe dig videre...
opret din sag gratis