Ombudsmand
Ombudsmanden er valgt af Folketinget, som har til opgave at bidrage til, at forvaltningen handler lovligt og følger god forvaltningsskik. Ombudsmanden skal kontrollere, at de forskellige myndigheders sagsbehandlinger og afgørelser er lovlige. På den måde beskytter han borgernes rettigheder i mødet med myndighederne. Ombudsmanden skal have indseende i alle dele af den offentlige forvaltning.
Hvilke opgaver har ombudsmanden?
Folketingets Ombudsmand er uddannet jurist og valgt af Folketinget til at behandle klager over offentlige myndigheder. Ombudsmandens arbejde er fastsat i ombudsmandsloven og er en del af kontrollen med den offentlige forvaltning. Ombudsmandens hovedopgaver er:
- at behandle klager over offentlige myndigheder
- at tage initiativ til at undersøge en myndigheds forvaltning
- at føre tilsyn med steder, borgere bor i kortere eller længere tid – f.eks. fængsler, døgninstitutioner og psykiatriske bofællesskaber m.v.
Kilde.ft.dk
Hvilke reaktionsmuligheder har ombudsmanden?
Ombudsmanden kan kritisere og anbefale myndigheder at behandle en sag igen og eventuelt ændre deres afgørelse, men ombudsmanden kan ikke selv træffe afgørelser. Ombudsmanden kan ikke kræve, at myndighederne følger henstillingen. Det gør de dog i langt de fleste tilfælde. Folketingets Ombudsmand kan tage stilling til juridiske spørgsmål, men ikke spørgsmål, som kræver anden faglig viden.
Hvad kan man klage over?
Det er ikke alle emner, som man kan klage over, til ombudsmanden. Din klage skal omhandle en forvaltningsmyndighed, f.eks kommunen eller staten. Du kan klage hvis du mener, at en af disse myndigheder har tilsidesat lovgivningen eller har begået andre forsømmelser i behandlingen af en sag. Nogle områder kan bl.a. være:
- et afslag på en ansøgning
- sagsbehandlingen
- sagsbehandlingstiden
- de ansattes opførsel
Hvis du ønsker at klage til ombudsmanden, skal det ske inden et år efter, at det du vil klage over, er sket.
Ofte stillede spørgsmål
Ombudsmanden er jurist og vælges af Folketinget. Det ligeledes Folketinget, der bestemmer, hvad vedkommende skal have i løn.
Hvilke sager Ombudsmanden skal undersøge, kan hverken Folketinget eller regeringen bestemme. Ombudsmanden er uafhængig/uvildig af Folketinget i sit arbejde med at kontrollere statslige, kommunale og andre offentlige forvaltningsmyndigheder.
Hvis du ønsker at klage til Ombudsmanden, skal det ske inden et år. Derudover skal man, inden henvendelse til Ombudsmanden, have brugt dine muligheder for at klage til andre myndigheder. Det kan f.eks. være et klagenævn eller til chefen for en sagsbehandler.
Én samlet platform
Vores digitale platform sikrer simpel og effektiv sagsbehandling og kommunikation. Du har kontrol over opgavens udformning, og er altid opdateret på fremskridt.
Faste og transparente priser
Undgå ubehagelig overraskelser og få en fast pris inden opgaven accepteres. Hele vores effektive tilgang til arbejdet betyder at vi kan tilbyde yderst fordelagtige priser.
Sikker sagsbehandling
Vi sørger for at din sagsbehandling foregår sikkert og krypteret. Det er kun vores betroede juridiske rådgivere der har adgang til de oplysninger du deler.