Tegningskurs

Skal du bruge en juridisk hjælp, så lad LegalHero, et alternativ til advokater, rådgive dig. Vi har håndplukket nogle af de dygtigste juridiske eksperter i landet.

  • Træt af dyr Advokathjælp? Spar op til 60% på regningen!
  • Alle jurister er personligt kontrollerede og verificerede af LegalHero.
  • Opret på 2 min og modtag tilbud.

priser fra

1.796,-

Kom i gang
Kunder der bruger LegalHero
Logo Kemp & Lauritzen
Logo Telia
Logo Gjensidige
Logo Airtame
Logo Billetto
Logo Føljeton

Hvad er en tegningskurs?

Tegningskurs er et af mange selskabsretlige begreber, som man virksomhedsejer vil støde på. Tegningskurs er den kurs, der skal betales for at tegne ny anparter eller aktier i et selskab. Med det menes der, at hvis en ejer ønsker at forhøje selskabskapitalen eller hvis en investor ønsker at investere, vil det være tegningskursen, der afgør, hvad investoren skal betale for ejerandelene. Tegningskursen har derfor en nær forbindelse med den selskabskapital, som selskabet er stiftet med.

I et ApS vil selskabskapitalen typisk være 40.000 kr., hvoraf beløbet vil være fordelt på anparter af 1 kr., hvilket indebærer, at selve selskabskapitalen er for i alt 40.000 anparter. Værdien af en anpart betegnes den nominelle værdi, hvorimod tegningskursen betegnes den indre værdi. Slutteligt er det vitgit at påpege, at et selskab også besidder en reel værdi, hvilket er selskabets markedsværdi og dermed et udtryk for, hvor meget selskabet er værd. På den anden side er den nominelle værdi den værdi, som ejerne af selskabet investerede i selskabet og vil altid fremgå af selskabets vedtægter.

En virksomhed vil som så meget andet opbygge værdi, men det er vigtigt at være klar over, at den nominelle kapital altid vil forblive den samme. Selskabskapitalen vil dog ofte ses at blive mere værd end dens nominelle værdi, hvorfor det er tegningskursen, der afgør, hvor meget der skal betales per anpart.

Hvordan beregnes en tegningskurs?

Tegningskursen er relevant både i forbindelse med stiftelse af et selskab, men også senere hen, hvis der forekommer et ønske om kapitalforhøjelse. En tegningskurs kan beregnes ved at benytte følgende:

Indbetalt beløb / Nominel selskabskapital x 100 = tegningskurs

Hvilke regler gælder?

Når man taler om tegningskurs, er det meget normalt også at tale om følgende:

  • Overkurs, som indebærer, at man betaler mere end det man modtager i selskabskapital (også benævnt kurs over 100).
  • Kurs pari, som indebærer, at man betaler nøjagtigt end det man modtager i selskabskapital (også benævnt kurs 100).
  • Underkurs, som indebærer, at man betaler mindre end det man modtager i selskabskapital (også benævnt kurs under 100).

I denne forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at det er lovligt at betale overkurs, det er normalt at betale kurs pari, men det er ulovligt at betale underkurs. Ikke desto mindre er der ikke noget i vejen for at købe eller sælge ejerandele til en pris, der er under den nominelle værdi, hvilket skyldes, at salgsprisen for ejerandelene ikke har noget at gøre med den investerede kapital, men i stedet på prisen på ejerskabet af selskabskapitalen.

Lad LegalHero hjælpe dig

Ønsker du juridisk rådgivning, så har det heldigvis aldrig været nemmere. Ved at lade LegalHero behandle din sag sikrer du dig, at alt bliver gjort lovmæssigt, og du slipper samtidig for besværet. Hos LegalHero foregår det sådan, at du først opretter din sag hos os, hvor du beskriver, hvad du ønsker hjælp til. Har du relevante papirer til din sag, skal disse vedhæftes på sagen, som du nemt kan gøre i forbindelse med oprettelsen af sagen. Husk at det er gratis og uforpligtende at oprette en sag hos os.

Når vi har modtaget din henvendelse, vil den blive lagt i udbud blandt vores jurister med speciale inden for retsområdet. LegalHeros jurister er nøje udvalgte eksperter indenfor deres fagområder, hvorfor du kan være sikker på, at din opgave bliver løst bedst muligt. De vil kigge sagen og det dertilhørende materiale igennem. Har vores jurister opfølgende spørgsmål, har du mulighed for at besvare disse, så du og rådgiverne sammen kan danne jer et overblik over, hvilken løsning du har brug for. Du vil herefter modtage ét eller flere tilbud på, hvordan vi vil løse opgaven for dig.

Har du fundet et tilbud, som stemmer overens med din forventning på en løsning, accepterer du blot det pågældende tilbud, hvorefter sagsbehandlingen vil starte. På den måde har du det fulde overblik over, hvilke omkostninger der er forbundet med sagen. Først når sagsbehandlingen er afsluttet vil der ske betaling.

Al sagsbehandling sker online, så du har altid nem adgang til et overblik over, hvad der sker i din sag.